V Prešove chystajú šiestu európsku konferenciu o hluchoslepote

13.04.2004 Celý región

Podporiť a zvýšiť povedomie o problémoch života ľudí s mimoriadne ťažkým zdravotným postihnutím - hluchoslepotou - je hlavným poslaním konferencie, ktorá sa ...
Podporiť a zvýšiť povedomie o problémoch života ľudí s mimoriadne ťažkým zdravotným postihnutím - hluchoslepotou - je hlavným poslaním konferencie, ktorá sa chystá v Prešove.

Bude mať celoeurópsky charakter a premiérovo sa jej v poradí šiesty ročník uskutoční v strednej Európe.
Deafblind International (DbI) - Svetová asociácia hluchoslepých - našla spoluorganizátora v občianskom združení Slovenská komunita hluchoslepých. Na stretnutí začiatkom augusta 2005 sa očakáva účasť viac ako 500 odborníkov na problémy života hluchoslepej populácie, na výchovu a vzdelávanie takto postihnutých detí, na rozvoj sociálnych služieb, tvorbu pracovných príležitostí a na vzdelávanie pracovníkov, ktorí pôsobia v tejto oblasti. Európska konferencia DbI sa prvýkrát konala v roku 1986.
Ako na nedávnom stretnutí v Prešove sekretár DbI Angličan Richard Hawkes zdôraznil, voľba Slovenska a Prešova ako organizátora bola cielená. V neďalekej obci Červenica v okrese Sabinov sídli totiž Evanjelická špeciálna základná škola internátna pre hluchoslepé deti vo veku od troch do 18 rokov. Zriadili ju v roku 1992 a je jediná v celej SR. Pripomenul, že väčšinou nie sú ani jasné presné čísla hluchoslepých ľudí, predpokladá však, že aj v SR je ich do 2 500. Zdôraznil, že treba hľadať odpoveď na otázky - kde títo ľudia sú, čo robia, kto a ako sa o nich stará. Názov konferencie preto zodpovedá charakteru otázok - Od neviditeľného k viditeľnému.
Podľa predsedníčky Slovenskej komunity hluchoslepých Márie Podhájeckej zameralo OZ činnosť od svojho vzniku v júni 2003 na organizáciu letných pobytov pre rodiny s hluchoslepými deťmi a na realizáciu projektov zameraných na rozvoj komunikačných a pracovných zručností hluchoslepých detí v spolupráci s Pedagogickou fakultou Prešovskej univerzity v Prešove.

(jj)
 

Vyberte región